Betal kun for resultater
slik fungerer affiliate markedsføring

Affiliate markedsføring er prestasjonsbasert markedsføring på Internett, der såkalte Publisister (også kjent som "affiliates" eller "publishers") formidler besøkende til en Annonsør og får betalt først når disse besøkende utfører en avtalt handling på Annonsørens nettsted, som et kjøp.

Denne betalingen kalles CPO ("cost per order") og er den største forskjellen mellom affiliate markedsføring av andre internettbaserte salg og markedsføring, der betalingen er gjort per klikk (CPC) eller per annonsevisning (CPM).

CPO betyr at betalingen gjelder først når kampanjen har resultert i bekreftet salg, noe som betyr svært lav økonomisk risiko for Annonsøren. Kostnaden for kampanjen er derfor kjent på forhånd, noe som betyr at det kan betraktes som varekost snarere enn en utgift eller investering.

I affiliate markedsføring, er det fire aktører:

Forretningslogikk kan beskrives som følger:

  1. Forbrukeren klikker på en link eller annonse på Publisistens nettsted og ender opp på Annonsørens nettsted
  2. Forbrukeren gjør et kjøp på Annonsørens nettsted, som spores av Affiliate-nettverket
  3. Annonsøren betaler provisjon, gjennom Affiliate-nettverket, til Publisisten som formidlet kjøpet. Annonsøren vil motta en faktura fra Affiliate-nettverket som deretter håndterer betaling til de Publisister som formidlet Forbrukere til Annonsøren.

Publisisten linker til Annonsørens webside

Forbrukeren klikker på linken

Forbrukeren kjøper noe på Annonsørens webside

Affiliate-nettverket sporer kjøpet

Publisisten får provisjon via Affiliate-nettverket

Annonsøren driver affiliate markedsføring ved å starte et Affiliate-program hos Affiliate-nettverket. En avtale inngås med Affiliate-nettverket (som igjen har avtale med Publisister) og lenker og reklamemateriell er gjort tilgjengelig for de Publishers som godkjennes av Annonsøren.

Annonsøren

I prinsippet enhver bedrift med et nettsted der brukerne kan utføre noen form for transaksjon kan bli en Annonsør. Enkelte betingelser bør imidlertid være på plass:

Publisisten

Publisister er ulike typer bedrifter og enkeltpersoner som markedsfører andre selskapers produkter og tjenester for provisjon. Alle med Internett-basert innhold kan fungere som en Publisist, men ulike typer Publisister bruker ulike metoder i sin markedsføring, og fokuserer på ulike faser av kundens kjøpsprosess. Noen vanlige typer Publisister er:

Affiliate-nettverket

Affiliate-nettverket kobler sammen Annonsører med Publisister. Dette gjør det enklere for Publisister å finne Annonsører som de kan markedsføre, og gjør det mulig for Annonsører å nå et større publikum ved å gi tilgang til alle Publisister som er medlemmer av Affiliate-nettverket.

Affiliate-nettverkets hoved funksjoner er:

Konklusjon

Affiliate-markedsføring er en effektiv salgskanal som kan brukes til å nå kunder i alle deler av kjøpsprosessen. Modellen gjør det mulig å bare betale for bekreftet salg, noe som gjør kostnadene kan betraktes som varekost snarere enn en utgift eller investering.

Hvis du vil vite mer om hvordan din bedrift kan bruke affiliate-markedsføring, kan du kontakte oivind.brunsell@adtraction.com.

Om Adtraction

Adtraction grundades 2008 och är ett av de största affiliatenätverken i Norden med kontor i Stockholm, Oslo och Helsingfors. Vi jobbar prestationsbaserat, helt utan fasta avgifter. Vi ser transparens och god kundservice som våra främsta styrkor.

Företag som annonserar genom oss är bland andra Mekonomen, SEB, Ellos, Interflora, ByggMAX, ICA Banken och Boxer.

Adtraction.com

For de som ønsker å lære mer om affiliate markedsføring